13 Apr 2023

welke klikpedalen zijn er? En hoe gebruik ik ze? (video)

Share

Klikpedalen

Auteur: WestfitWelke soorten klikpedalen zijn er en hoe gebruik ik ze?

Vlakke pedalen op je koersfiets of toch maar klikpedalen met bijhorende schoenen? Voor beklimmers van de Mon Ventoux is het eigenlijk geen echte vraag, zeker voor het klimmen in de bergen zijn klikpedalen een echte must! Je kan veel meer trekken aan klikpedalen wat voor een enorme winst zorgt in je vermogen bergop.

Welke soorten klikpedalen zijn er? 

Er zijn twee soorten pedalen: spd pedalen of de spd sl pedalen. 

- Spd pedalen. Dit zijn voornamelijk pedalen gebruikt tijdens het mountainbiken. Met deze pedalen kan je meestal inklikken langs beide kanten wat veel makkelijker is en het wandelen met de schoenen gaat ook een stuk makkelijker

- Spd sl pedalen
. Deze pedalen worden voornamelijk gebruikt tijdens het wielrennen. Ze klikken maar langs één kant. Het voordeel van deze pedalen is dat ze veel vaster zitten en dat je nog meer kracht kan zetten.

Hoe pas je je klikpedalen aan naar de stijfheid van het kliksysteem?

Bij spd sl pedalen heb je achteraan een klein schroefje waar je met een inbus de veer losser of vaster kan zetten waardoor je soepeler of net iets vaster in en uit kan klikken. 

Hoe klikken we in en uit in onze pedalen?

Inklikken is heel eenvoudig. We zetten de bal van onze voet bovenaan op het pedaal, duwen krachtig naar beneden totdat je hoort en voelt dat je voet vastklikt in het pedaal. Om vervolgens met de fiets te vertrekken, breng je één voet naar boven met een krachtige duw en je blijft rondtrappen tot je vertrokken bent. Het is niet noodzakelijk om de tweede voet onmiddellijk in te klikken om te vertrekken. Het is belangrijker om eerst wat snelheid te maken en je andere voet op het pedaal te plaatsen. Daarbij zorg je best altijd contact met het pedaal en van zodra je voelt dat je in kan klikken doe je dat met je tweede voet en fiets je verder.

Om uit te klikken draai je je hiel naar buiten en je voet komt onmiddellijk los uit het klikpedaal zodat je je voet kunt neerplaatsen naast de fiets.

Tip: We durven in het begin wel eens vergeten dat we met klikpedalen aan het rijden zijn en de handeling met de voet om uit te klikken zijn we nog niet gewend. Tijdens je eerste ritten met klikpedalen is het verstandig om uit te klikken met 1 voet alvorens je volledig stilstaat. Veel wielrenners hebben zich hier wel eens aan laten vangen met een pijnlijke heup als gevolg van een valpartij uit stilstand ????.Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »