29 Mar 2023

Wat is het effect van rode bietensap op mijn sportieve prestatie?

Share

Wat is het effect van rode bietensap op mijn sportieve prestatie?

Auteur: Gezondheidspraktijk JIJ

Het prestatie bevorderd effect van rode bietensap 

Rode bietensap kan de prestaties positief beïnvloeden. Rode bieten bevatten nitraat en na een aantal omzettingen kan dat de opname van zuurstof in de spieren vergroten waardoor het uithoudingsvermogen toeneemt.

Er zit ook nitraat in onder andere rucola en spinazie. Maar rode biet kan je innemen in de vorm van sap en het bestaat ook in een meer geconcentreerde vorm, waardoor je grotere hoeveelheden nitraat in één keer kan innemen.


Wie heeft baat bij rode bietensap?

Vooral minder getrainde sporters ervaren dit prestatie bevorderend effect. Meer getrainde duursporters ervaren een minder groot effect want die zijn vaak al heel goed getraind in die zuurstofopname.

Wanneer en hoeveel neem ik in voor een optimaal effect?

- Het effect treedt in werking 2 à 3 uur na inname.

- De hoeveelheid die je nodig hebt om een effect te ervaren ligt tussen de 250 en 500 mg nitraat. Dit komt ongeveer overeen met 300 tot 650 ml bietensap.    

Tip: een rode bietensapconcentraat kan interessant omdat je dezelfde hoeveelheid nitraat hebt in 70 ml. Zo hoef je niet zoveel te drinken en de kans op maag- en darmklachten gaat ook kleiner worden.

Rode bietensap het magisch wondermiddel?

Ondanks rode bietensap een prestatie bevorderd effect heeft is dit geen magisch wondermiddel waardoor je plots al je persoonlijke records gaat breken. In de meeste gevallen is het prestatie bevorderend effect echter beperkt aanwezig. Training in het algemeen: consistent een correct onderbouwd trainingsschema volgen aangepast aan je persoonlijke doelstelling blijft de voornaamste factor in het verbeteren van je prestaties.

Let ook op, te veel rode bietensap is ook niet gezond en als je van nature een lage bloeddruk hebt, dan bespreek je het best eerst met je huisarts.

Tip: zoals met alle sportspecifieke voedingsstrategieën is het met de inname van rode bietensap ook aan te raden om dit op voorhand te testen tijdens een training.

 Let wel op, Te veel rode bietensap is ook niet gezond en als je van nature een lage bloeddruk hebt, dan bespreek je het best eerst met je huisarts.

 Zoals met alle sportspecifieke voedingsstrategieën is het met de inname van rode bietensap ook aan te raden om dit op voorhand te testen tijdens een training.

Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »