29 Mar 2023

Wat is het effect van caffeïne op mijn sportieve prestatie? (video)

Share

Wat is het effect van caffeïne op mijn sportieve prestatie?

Auteur: Gezondheidspraktijk JIJ


‘Cafeïne’ het wondermiddel voor je sportieve prestatie? Gezondheidspraktijk JIJ vertelt je alles over het effect van een cafeïne of een kopje koffie op jouw sportieve prestaties.

Het positieve effect van cafeïne

Cafeïne kan een positief effect hebben op je prestaties, vooral bij inspanningen van meerdere uren. Het bevordert alertheid, stelt gevoel van vermoeidheid uit en verbetert de uithouding gemiddeld 3%.

De juiste verhouding

Je hebt een dosis van 3-6mg/kg lichaamsgewicht nodig om een effect te hebben. Voor iemand van 70 kg komt dat neer op 210-420 mg of 2-4 kopjes koffie. Extra is niet nodig en zou weer voor nadelige effecten kunnen zorgen (darmklachten, hartkloppingen, trillingen, hoofdpijn en duizeligheid). Vanaf 9 mg/kg lichaamsgewicht treden al nadelige effecten op.

De juiste timing

Cafeïne neem je best binnen het uur voor de inspanning. Het kan ook nuttig zijn om het in te nemen tijdens de inspanning, zo’n 45-60 min voor het einde. Let wel op als je in het begin al cafeïne neemt dat je de dosis op het einde beperkt tot 3mg cafeïne/kg lichaamsgewicht. Anders overstijg je die drempel van 9mg/kg lichaamsgewicht en zal je last krijgen van de nadelige effecten.

De juiste vorm

Je kan cafeïne innemen in verschillende vormen:

  • Gels met toegevoegde cafeïne
  • Sportdranken met toegevoegde cafeïne
  • Cafeïne rijke kauwgom
  • Cafeïne tabletten

Op zich maakt het niet uit onder welke vorm je ze neemt, zolang je maar aan de juiste hoeveelheid komt. Kijk wel altijd goed de dosis na op de verpakking en reken uit hoeveel je ervan moet innemen want de concentraties kunnen heel sterk verschillen. Frisdranken zoals cola en redbull zijn niet geschikt door hun hoge suikergehalte en koffie is eigenlijk ook niet geschikt tijdens de inspanning want het gehalte varieert te sterk.

Als je cafeïne wil gebruiken om je sportprestaties te verbeteren, test dat dan zeker op voorhand uit want iedereen reageert er verschillend op.

De belangrijkste misvatting over cafeïne

Velen denken dat cafeïne vochtafdrijvend is, maar dat is niet waar. Cafeïne stimuleert wel de nieren, waardoor je het gevoel kan hebben dat je vaker naar het toilet moet. Maar de hoeveelheid urine blijft hetzelfde.


Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »