29 Mar 2023

Wat is het effect van alcohol op mijn sportieve inspanning? (video)

Share

Wat is het effect van alcohol op mijn sportieve prestatie?

Auteur: Gezondheidspraktijk JIJ


Het spreekt voor zich dat alcohol niet aan te raden is voor, tijdens of na een sportieve inspanning. Gezondheidspraktijk JIJ geeft je de redenen waarom.

  • Alcohol zorgt ervoor zorgen dat je lichaamsgewicht en vetmassa veel sneller toenemen omwille van de voorrangspositie die alcohol krijgt om afgebroken te worden in de lever. Daardoor gaat er veel sneller vet aangemaakt worden.
  • Alcohol maakt het moeilijker om vocht aan te vullen en de kans op blessures wordt groter.
  • Alcohol heeft een negatieve impact op het herstel van je glycogeenvoorraden en de aanmaak van nieuwe spiereiwitten verloopt ook veel langzamer. Het effect op het herstel en de opbouw na een training lijkt zelfs sterker te zijn bij mannen dan bij vrouwen. 
  • Alcohol heeft ook een negatieve impact op onze kwaliteit van slaap. Als sporter is een kwalitatieve slaap natuurlijk een essentieel onderdeel van het trainingsregime.

 Je kan alcohol dus maar beter vermijden. Je hebt wel alcoholvrij bier. Dat is iets wat ze bij Gezondheidspraktijk JIJ normaal gesproken niet aanraden binnen een gezond en evenwichtig voedingspatroon omdat het wel wat suiker bevat, maar alcoholvrij bier bevat ook elektrolyten. Die combinatie maakt het eigenlijk een goede isotone drank om vocht aan te vullen na de inspanning. 

In het algemeen is alcohol dus niet aan te raden maar als je toch eens een glaasje alcohol wil drinken, doe dit dan zeker niet als je de dag nadien of kort daarop terug een sportieve inspanning wil leveren. 

Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »