22 Mar 2023

Wat drink ik best tijdens het fietsen (video)

Share

Fietsen en drinkenWat drink ik best tijdens het fietsen?


De beste keuze drank hangt voornamelijk af van de duur en intensiteit van de inspanning en van de weersomstandigheden. Tijdens het sporten ga je zweten en je verliest naast vocht ook elektrolyten. Dit zijn kalium, magnesium en natrium. Ons lichaam zal vooral natrium verliezen. De meer bekendere benaming voor ‘natriumchloride’ is keukenzout. Dat is dan ook de reden waarom ons zweet naar zout smaakt. 

Op welke manier beïnvloedt de duur van de inspanning mijn keuze drank?

Als je niet langer dan 1,5 uur gaat sporten dan valt dat verlies nogal mee. En dan volstaat het om water of sportwater te drinken. Sportwater is water waar wat elektrolyten aan toegevoegd zijn. 

Als je langer gaat sporten dan 1,5 uur gebruik je best een isotone sportdrank om naast vocht en elektrolyten ook energie aan te vullen want in een isotone sportdrank zit water, elektrolyten én koolhydraten. 

Wat is een isotone sportdrank en wat wilt dat zeggen?


Isotoon betekent dat de concentratie deeltjes in de drank gelijk is aan de concentratie deeltjes in ons bloed. Dat zorgt ervoor dat de drank heel snel wordt opgenomen. Of een drank isotoon is staat op de verpakking (Aquarius, AA-drink …) en kan je ook zien in de voedingswaardetabel. In een isotone sportdrank zit ongeveer 40-110mg Natrium/100 ml en tussen 4-8 g kh/100 ml. Als jij iemand bent die veel zout verliest dan volstaat die hoeveelheid natrium waarschijnlijk niet en zal je die zelf moeten toevoegen. 

Wat is een hypotone sportdrank en wat wilt dat zeggen?


Stel dat de concentratie deeltjes in de drank lager is dan in het bloed, dan spreken we over een hypotone drank (water). Bij hypotone dranken verloopt de opname nog altijd wel goed, maar dat volstaat niet voor langere inspanningen.

Wat is een hypertone sportdrank en wat wilt dat zeggen?


Als de deeltjesconcentratie in de drank hoger is, dan spreken we over hypertone dranken. Cola en fruitsap zijn voorbeelden van hypertone dranken. Bij zo’n dranken verloopt de opname veel langzamer. Hypertone dranken zijn daarom meestal niet geschikt tijdens de inspanning met uitzondering van heel erg koude temperaturen waardoor je niet veel zweet en moet drinken, maar wel veel koolhydraten nodig hebt. 

Hoeveel moet ik best drinken tijdens het sporten?


De ideale hoeveelheid die je moet drinken is individueel verschillend en reken je best uit. Dat doe je door op de weegschaal te gaan staan voor de inspanning en na de inspanning (zonder kledij). Als je het verschil neemt dan weet je hoeveel vocht je verloren bent. Het is belangrijk dat het vochtverlies beperkt blijft tot 2% van je lichaamsgewicht. Dus iemand van 70 kg mag maar 1,4 liter vocht verliezen. Hoe dichter bij je oorspronkelijke gewicht hoe beter. Dan heb je voldoende gedronken tijdens de inspanning.


Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »