05 Apr 2023

Waar moet je op letten bij het rijden op kasseien?

Share

Waar moet je op letten bij het rijden op kasseien?

Decca ambassadeur Bert De Backer


Het rijden op kasseien is geen vak op zich maar je kan je wel iets beter voorbereiden zodat het aangenamer is en beter lukt. Van thuis uit kan je hiervoor op voorhand enkele aanpassingen maken aan je fiets.

Kies voor een iets bredere band


De ideale bandbreedte om over kasseien te rijden is een band van 28mm. Heb jij banden met een bandbreedte van 25mm of 30mm is dit ook geschikt om op kasseien te rijden. Heb je banden van bijvoorbeeld 23mm kan je overwegen om andere banden te steken. Let er zeker wel op of je fiets compatibel is met de bandbreedte die je voor ogen hebt.

Ga voor minder bandenspanning

Verlaag je bandenspanning naar 5-6 bar. Hierdoor heb je een pak meer demping en comfort. Afhankelijk van je gewicht en je bandbreedte kan je iets de bandenspanning iets aanpassen. Ben je iets zwaarder of heb je dunne banden kan je de bandenspanning licht verhogen.

Tip: ga voor een bandenspanning waarmee je op de vlakke weg nog altijd goed en wel vooruit gaat. 


Tijdens de rit zelf

  • Kijk altijd goed ver vooruit wanneer je aan de kasseien zelf bent.
  • Kies het juiste traject. Kasseien hebben heel vaak een goede en een minder goede kant, zeker de oude karrebanen in België zijn er om bekend. Door het verkeer (van tractors) liggen de zijkanten vaak iets lager en liggen de kasseien verder uit elkaar.

    o In het midden van de kasseistrook is het heel vaak bol en hier liggen de kasseien het dichts bij elkaar. Dit zorgt voor de snelste en meest aangename strook. Dit is de ideale plaats om over te rijden bij droog weer.

    o Als het nat is, is het beter om de zijkant te kiezen. Daar ligt het iets vlakker. In het midden van de strook zou je door het natte wegdek extra schuivers kunnen maken door de bolle ligging van de kasseistrook.  
  • Houd altijd voldoende druk op je pedalen
  • Houd je momentum want heel vaak moet je tegen de kasseien oprijden. Dan val je iets sneller stil dus een goede cadans is ook zeker aan te raden

Het rijden op kasseien is een hele klus, maar met deze tips kan je hier toch een aangenaam onderdeel van maken. Geniet ervan!

Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »