05 Apr 2023

Waar moet ik op letten tijdens het fietsen in groep? (video)

Share

Waar moet ik op letten tijdens het fietsen in groep?

Decca ambassadeur Bert De Backer


"Dichter in het wiel rijden": één van de veelvoorkomende tips die een wielertoerist van een meer ervaren wielrenner krijgt, maar waar moet je net opletten tijdens dat wieltjeszuigen?

Kijk steeds voor je uit!

Rij je liever in groep dan alleen? Probeer dat dan wel verstandig te doen. Als je samen in groep rijdt, is het heel belangrijk om ver voor je te kijken. Zeker als je vooraan in de groep zit, draag je een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van alle mensen achter je. Dus gedraag je dan ook een beetje als een buschauffeur. Geef signalen als er iets is, bijvoorbeeld een put in het wegdek of een bocht. Zo kunnen de mensen achter jou goed reageren en anticiperen indien nodig.

Ook als je eerder achteraan in de groep zit, kijk je best voor je uit. Bij voorkeur kijk je dan over de ruggen van je collega's of kameraden heen. Dit geeft je informatie over hoe het wegdek eraan toe is. Op die manier, door breed en ver voor je te kijken, zie je als het ware de putten in het wegdek zonder naar het wegdek te kijken.

Reageer zo traag mogelijk!

Indien het kan, reageer je best zo traag mogelijk, in slowmotion als het ware. Want vooraan kan iemand plots hard remmen maar hoe verder naar achter iemand in de groep zit, hoe minder tijd die persoon heeft om te reageren. Dus wees altijd verstandig. Is er een obstakel waardoor je plots moet stoppen? Dan is het soms beter om het obstakel te ontwijken en rechtdoor te rijden of schuin zacht af te buigen in plaats van alles toe te slaan. Anders is de kans heel groot dat je nog een kameraad in je nek krijgt.

Eet en drink op het juiste moment!

Als je samen op pad bent, zal je uiteraard ook wel honger hebben. Probeer ook op de juiste moment te eten. Drink niet als je merkt dat je aan een afdaling begint wanneer je midden in de groep zit want je verhoogt zo het risico op tegenslagen voor de hele groep. Doe dat dus liever wanneer je achteraan de groep zit of langs een jaagpad waar het ver rechtdoor is zonder mogelijke obstakels. Dus sta daar bij stil en wees daar verstandig in.

Follow the leader

Probeer tijdens het rijden in groep ook de man vooraan te volgen, ook al heb je zelf een gpx. Volg de groep en laat je niet afleiden door de gpx. Geef signalen naar voor toe wanneer je denkt dat het een andere route is, maar volg in eerste instantie de man voor u en laat je niet afleiden door de gpx of fietscomputer.


Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Pech onderweg: wat neem ik best mee? (video)

Pech onderweg: wat neem ik best mee? Auteur: Westfit OpbergmogelijkhedenJe kan kiezen om een kleine bidon in je bidonhouder…

Fietsen in de bergen: wat zijn mijn extra aandachtspunten voor ik naar de bergen trek?

Fietsen in de bergen: wat zijn mijn extra aandachtspunten voor ik naar de bergen trek? Auteur: Westfit Het (klim)cassette…

Fietsonderhoud: hoe onderhoud ik mijn fiets zelf? (video)

Fietsonderhoud: hoe onderhoud ik mijn fiets zelf? Auteur: Westfit Wat heb je nodig voor je fietsonderhoud? Bikecleaner Kettingreiniger…

« 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »