01 Feb 2024

Rust vinden in beweging

Share

Rust vinden in beweging

Ik wil meer bewegen voor mijn gezondheid. Maar wat is gezondheid eigenlijk? En hoe vind je dit door te bewegen?

Gezondheid als thema is overal de dag van vandaag. We worden rond de oren geslagen met boodschappen dat we gezonder moeten gaan leven. De Wereldgezondheidsorganisatie definieert gezondheid als een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet louter het ontbreken van ziekte of gebrek. Dat is best uitdagend! Wanneer was jij voor het laatst volledig in balans? Neen, laat het duidelijk zijn: gezondheid is een hulpbron voor het dagelijkse leven, niet het einddoel van het leven. We moeten vooral ook kijken naar wat gezondheid ons oplevert.

Daarom kijken we vandaag naar vier domeinen binnen gezondheid en hoe beweging kan helpen om rust en stabiliteit  te vinden.

Fysieke gezondheid

Op het eerste zicht de meest voor de hand liggende vorm:

 1. Hoe meer en beter je beweegt, des te langer je fysiek gezond mag blijven
 2. Toch zijn er nog een ander belangrijk aspecten:
 3. Je hebt niet enkel een lichaam, je bent ook je lichaam
 4. Je lichaam is je thuis en samen met je denken het enige dat je vergezelt tot je laatste adem

Je kan dan maar beter een fijne relatie opbouwen met je lichaam! Ook wanneer het niet helemaal doet of er uitziet zoals jij zou verwachten. Probeer daarom zeker niet dat lichaam dwangmatig ‘in vorm’ te krijgen, maar werk ook aan je lichaamsbeeld en zelfacceptatie.

Praktische tip:
Geef je lichaam dagelijks een compliment. Terwijl dit voor sommigen heel simpel lijkt, weten we dat dit voor anderen aartsmoeilijk is! Sta daarom ook stil bij alles wat je lichaam doet en waartoe het je in staat stelt. Hoe komt het dat we zo genieten van knuffels, warme douches, de buitenlucht, vrijen, ...? Juist, dit verloopt allemaal via ons lichaam!

Mentale gezondheid

De lijst van voordelen van beweging op mentale gezondheid is lang:

 1. Het verbetert ons gemoed
 2. Het helpt ons beter te slapen
 3. Het verhoogt de focus
 4. Het vermindert stress en angst

Meer en meer studies tonen aan dat beweging op een gelijke hoogte geplaatst mag worden als medicatie en psychotherapie als het gaat over mentale gezondheid. Het is een goedkoop en leuker alternatief dat zowel inspeelt op preventie als herstel. Kortom, beweging doet niet alleen wonderen voor het lichaam, ook onze bovenkamer vaart er wel bij!

Praktische tip:
Probeer in je volgende workout de focus te leggen op de mentale aspecten. In plaats van druk op jezelf te leggen om te presteren, probeer te voelen welk type beweging en welke intensiteit je het meeste rust geeft. Wat geeft jou het meest een gevoel van vrijheid? Waarmee kan je expressief een gevoel weergeven of uiten? Gekke dansjes? Helemaal prima. Een langzame stretch? Doen!

Sociale gezondheid

 1. Creëert gemeenschap
 2. Traint je empathie en inlevingsvermogen. Hierbij is wel belangrijk dat we eventuele competitie wel gezond houden.

Praktische tip:
Bekijk het een beetje als daten. Stel jezelf de vraag welke kwaliteiten jouw ideale sportpartner zou moeten hebben. Heb je een idee? Plaats dan een oproep op social media of één van de verschillende apps om sportmaatjes te vinden (ja, ook die bestaan). Is het single sportleven meer iets voor jou? Ook helemaal oké! Focus je dan extra op de rust in je hoofd als je er alleen op uittrekt. 

Mensen zijn een sociaal dier en het is dan ook niet te verwonderen dat onze sociale verbondenheid een belangrijke factor is voor de algemene gezondheid. Ook hier kan beweging helpen! Sporten in groep:

Zingeving


Ja, ook zin geven aan het leven leidt tot meer algemene gezondheid. Maar hoe doe je dat nu door te bewegen? Focus dan ook niet enkel op het onder de knie krijgen van specifieke technieken van het sporten of het afvinken van een sportieve prestatie op je bucket list, maar ook op het grotere plaatje!  Sport en beweging:

 1. Helpt je dingen in het leven te ervaren
 2. Geeft je het gevoel iets te verwezenlijken
 3. Geeft je het gevoel deel uit te maken van een groter geheel

Kan je helpen uiting te geven aan wie je wil zijn als persoon en hoe je in het leven staat

Praktische tip:
Beeld je in dat je mag deelnemen aan jouw 'Centenarian Olympics', een fictief sportevent waaraan je pas mag deelnemen als je 100 jaar bent! Voor welke disciplines wil je je inschrijven: wandelen, spelen met je achterkleinkinderen of rondkruipen in de tuin? Als je nu al werk maakt van deze activiteiten, verhoog je de kansen dat je ook later een waardevol, actief en rijk gevuld leven kan leiden.

We kunnen dus stellen dat beweging een ongelooflijk goed medicijn is, maar tegelijkertijd zoveel meer! Sport en beweging is essentieel, verbindend, betekenis gevend en het helpt ons thuiskomen in ons lichaam.


Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »