27 Nov 2023

Op zoek naar de juiste wandelschoenen

Share

Op zoek naar de juiste wandelschoenen

Auteur: Sporta Beweeg Meer

“Goh, neem maar iets mee.” Dit is een bekende oneliner wanneer iemand je vraagt wat je wilt eten die avond en naar de winkel gaat vertrekken. Was het maar zo simpel met het uitkiezen van een goede wandelschoen… Hieronder raken we enkele aspecten aan die je (waarschijnlijk op aanraden van de verkoper) in overweging zal nemen vooraleer je naar de kassa huppelt met je nieuwe snelle schoenen..

Waarom is een wandelschoen zo belangrijk?

Een wagen die versleten banden heeft, mag ook niet meer in het verkeer. Bij ons is het misschien net iets subtieler, maar zeker niet minder belangrijk! De belangrijkste vereisten van een schoen zijn:

Demping bieden: Laat ons zeggen dat er 10 000 stappen worden gezet. 10 000 keer vangen je gewrichten en spieren schokken op. Tijdens een wandeling sleur je dan ook nog eens extra gewicht mee in je rugzak… De impact is dus zeer groot op je lichaam. De demping door schoenen (en sokken) is de eerste lijn tegen absorptie van de schok.

  • Demping bieden: Laat ons zeggen dat er 10 000 stappen worden gezet. 10 000 keer vangen je gewrichten en spieren schokken op. Tijdens een wandeling sleur je dan ook nog eens extra gewicht mee in je rugzak… De impact is dus zeer groot op je lichaam. De demping door schoenen (en sokken) is de eerste lijn tegen absorptie van de schok.
  • Geen water doorlaten:  Wandelen met natte voeten is af te raden. Voeten verliezen veel warmte en daarbovenop zorgt deze vochtigheid ook nog eens voor extra wrijving en dus blaren.
  • Transpiratie doorlaten: Je voeten durven al eens zweten en als ze onvoldoende kunnen ademen, krijg je de beruchte gerijpte kaasgeur waar je geen honger van krijgt. En net zoals hierboven zorgt dit klammig en vochtig gevoel ook weer voor extra wrijving.
  • Grip, steun en bescherming bieden: Plassen, slijk, bladeren, losse stenen … Een goede wandelschoen met de juiste zool doet wonderen en vergroot je wandelcomfort aanzienlijk. Vraag gerust na bij ervaren wandelaars: je gaat een serieuze vertrouwensrelatie aan met goede wandelschoenen.

Kiezen van een wandelschoen

Zie hier een stappenplan om jou op het juiste pad te brengen.

1. Wat ga je juist doen? 

De routes en plaatsnamen mag je ons altijd bezorgen, maar hier gaat het voornamelijk over reliëf en ondergrond wat mede de intensiteit bepaalt van je wandeling.

2. Welk soort wandelschoen moet je kiezen?

3. Waar liggen je voorkeuren?

4. Welke schoen voelt het beste aan je voet?

De binnenvoering speelt hier de belangrijkste rol in. Tegenwoordig gaan de kwalitatieve merken steeds meer en meer werken met ‘memory foam’. Dit kan in het begin onwennig voelen aan je voeten, maar we kunnen je garanderen dat dit na een tijd verdwijnt doordat het schuim in de binnenvoering de vorm van je voet onthoudt en zich hieraan permanent zal aanpassen.

Een wandeling is aangenaam. Je komt op plekken waar je dagelijks minder snel komt en meer van geniet. Wandelen met slechte of onaangename schoenen is een no go. Iedereen heeft ook een ander soort stel voeten. Passen is dus de enige optie om voor de juiste schoen te kiezen. “Gho, neem maar iets mee.” Daar kom je deze keer niet mee weg.
 

Andere aandachtspunten waar je je voeten niet aan mag vegen

  • Goede en frisse sokken:  Vochtige voeten wil je te allen tijde vermijden. Door de hoge vochtigheidsgraad zal er meer wrijving zijn tussen je sok en huid wat blaren veroorzaakt. Wissel tijdens de wandeling tijdig van sokken om dit te voorkomen. Je kan ook eerst een second skin aantrekken en dan je wandelsokken.
  • Duurzaamheid van de schoen en de zool: Autobanden zonder tekening hebben ook minder grip op de baan. Dit is hier niet anders. De kans op uitglijden neemt drastisch toe. Voor de juiste zool laat je je best begeleiden door de verkoper doordat hij/zij rekening zal houden met de vorm van je voet. Neem best je oude binnenzolen mee. Dit is een bron van informatie!
  • Extreme weersomstandigheden: Een tropisch klimaat vraagt voor een schoen die goed ventileert en een koud klimaat eerder het omgekeerde. Natte en drassige ondergrond vraagt om stevigere schoenen met meer grip waar een droge ondergrond dan weer minder streng op is.
  • Een goede wandelschoen is zoals je lief. Deze leen je ook niet zomaar  uit:  Wandelschoenen zijn iets heel persoonlijk en gaan zich zetten naar jouw voet. Als je ze uitleent aan andere wandelaars zal de schoen losser gaan zitten op plaatsen waar het beter wat vaster zit waardoor hij anders aan je voet zal aanvoelen.
  • INLOPEN! Zorg dat je ALTIJD je schoenen tijdig inloopt. Eerst bij je thuis, dan tot om de hoek en pas dan kan je geleidelijk aan opbouwen. Als ze niet goed ingelopen zijn, wandel je de kans op irritatie en blaren. Dat wil je echt niet voorhebben op je langere wandeltocht of uitdaging.

Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »