10 Apr 2024

Motivatie kweken en vinden

Share

Motivatie vinden & kweken

Iedereen kent het gevoel. Een dag goed gewerkt, eten staat al klaar, het moment dat je de deur zou “moeten” uitgaan staat vast, en… het begint te regenen. Je wéét dat het enorm veel deugd gaat doen eens je de beweging krijgt of hebt gehad, maar toch doe je niets meer. Het zal niet voor vandaag zijn (en misschien zelfs niet deze week met de drukke agenda). Waarom is het zo moeilijk onszelf te motiveren en de wilskracht te tonen om in beweging te komen?


Invloeden op onze wilskracht

Zowel onze evolutionaire programmering als de moderne maatschappij waarin we leven hebben een invloed op onze wilskracht.

 1. Uit onze evolutie weten we dat ons lichaam gemaakt is om te jagen, eten te verzamelen, bewegen en dat het tot ongelooflijke dingen in staat is. Daartegenover geeft ons brein de opdracht zo zuinig en efficiënt mogelijk om te gaan met de mogelijk energie en om zoveel mogelijk energie te sparen.
 2. Onze moderne samenleving maakt het ook gemakkelijk om zo min mogelijk te moeten bewegen. Denk aan liften, afstandsbedieningen, aan huis geleverde maaltijden … Zelfs de camera’s en sensoren in onze auto maken dat we niet meer achterom moeten kijken tijdens het parkeren


Daarnaast vertrouwen we te veel op een kortstondige motivatie boost en onze wilskracht. Met een vlugge enthousiaste start komen we weliswaar in beweging, maar dit houdt het vuur om te blijven bewegen niet lang brandend. Daarbij hopen we dan maar op een grote dosis zelfdiscipline om onze voornemens vol te houden, maar vergeten we dat de sterkte van onze wilskracht op en neer gaat, eindig is en bovendien constante aandacht vraagt.

Tips om meer langdurige motivatie te vinden en te onderhouden


 1. Focus je meer op het proces i.p.v. het resultaat
 2. Ga op zoek naar wat je leuk en waardevol vindt in beweging i.p.v. jezelf door een zoveelste workout te sleuren
 3. Zorg vooral dat je wil bijleren en ga niet te snel denken dat je gefaald hebt
 4. Laat perfectie los en blijf vooral de juiste richting uitgaan – elke stap telt!
 5. Bereid je voor op uitdagingen door alternatieve opties te bedenken
 6. Zoek je ABC-vitamines voor motivatie op: autonomie, betrokkenheid en competentie ervaren in je beweegkeuzes
 • Autonomie gaat over wens van sporters om hun sportieve activiteit ‘met goesting’ aan te pakken omdat ze zelf kunnen kiezen welke sport ze doen.
 • Verbondenheid gaat over de relaties met anderen tijdens het sporten: een toffe sfeer ervaren op je club of de mensen met wie je sport.
 • Competentie gaat over dingen doen waar je goed in bent, je sportieve talenten kunnen gebruiken, deze verder ontwikkelen en eventueel doorgeven aan anderen.

We komen terug op het startvoorbeeld. Je stond op het punt buiten te gaan sporten en het begint te regenen. Dan is de eerste stap de ideale bubbel van je gedroomde plan te doorprikken. Laat het los! Een droog loopje zit er niet meer in vandaag.

Als je na je eerste baalreactie even nadenkt, kan je meerdere opties bedenken:

 • Je kan bijleren of focussen op het proces en ervaren hoe het is om te lopen in de regen. Misschien regent het wel op de dag van je geplande wedstrijd of geeft de regen je een verfrissend effect tijdens het zweten.
 • Het lange loopje lukt niet meer, maar misschien wel een korter wanneer de zware bui over is?
 • Je kan de training inkorten en thuis oefeningen doen voor je core en stabiliteit?
 • Je laat het doel van trainen voor vandaag los, maar wil wel nog steeds investeren in zelfzorg. Je neemt een lekker lang bad of je neemt tijd voor dat boek waar je al lang wou aan beginnen.

Conclusie


Elk van deze alternatieve opties leid je nog steeds in de juiste richting en helpt je richting je doel. Doordat je misschien iets minder doet, train je jezelf wel om telkens een stap in de goede richting te zetten. Zo kweek je een langdurige motivatie die minder snel uitdooft.Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »