10 Jan 2024

Meest voorkomende fietsblessures

Share

Meest voorkomende fietsblessures

Wielrennen kan dan wel in de categorie van lage impact sporten ondergebracht worden. Toch lopen ook wielrenners kans op blessures. Huis- en sportarts, bondarts van de nationale wielerploegen en voorzitter van SKA (de vereniging van sport- en keuringsartsen) Tom Teulinkx geeft jou een inkijk in de meest voorkomende fietsblessures.


Hoe loop je als wielrenner een blessure op?

Een wielrenner loopt minder gauw een blessure op dan pakweg een loper of een voetballer. Dat wil niet zeggen dat het een superveilige sport is, want de meeste wielerblessures ontstaan door een valpartij. Elk jaar belanden een paar duizend renners op de spoed, meestal met schouder- of sleutelbeenbreuk, of met een hoofdletsel. Als we naar de niet-traumatische blessures kijken – dus letsels zonder dat er een val of botsing bij te pas komt - dan zien we vooral, in volgorde van frequentie: kniepijn, pijn in de bovenrug, nek en schouders, pols- en handblessures, zadelpijn, lage rugpijn en voetklachten.

Kniepijn


De meest voorkomende klacht is
kniepijn, net als bij lopen, en vaak ook door overtraining. Bij wielrenners is de boosdoener dikwijls een verkeerde afstelling van het zadel. Dat staat te hoog, te laag, te ver naar voren of naar achteren, waardoor de kniehoek problemen geeft. Als je weet dat je 80 of meer omwentelingen per minuut maakt dan besef je dat een verkeerde afstelling veel schade kan veroorzaken. De koploper in knieletsels is pijn aan de buitenkant van de knie waar de aanhechting zit van 1 van je hamstringspieren (de bicepspees). Het aanpassen van je zadel of schoenplaatjes kan wonderen doen.

Pijn bovenaan in de rompMet weinig achterstand in het blessurepeloton volgt pijn bovenaan in de romp: de bovenrug, nek en schouderregio. Dat heeft alles te maken met spieren die oververmoeid raken doordat wielrenners vaak lang in dezelfde houding zitten. Soms kan een horizontale verschuiving van het zadel het probleem beperken. Een kinesist kan dit probleem meestal goed oplossen.

Hand- en polsklachten


Hand- en polsklachten ontstaan door druk op de polszenuwen tijdens lange ritten. Sommige renners hebben van nature polsgewrichten die niet zo lenig zijn. Behandeling heeft dan weinig zin, dus dan moet je kijken of een andere houding op de fiets of een hoger stuur verlichting van de pijn brengt. Een mogelijke oplossing is het vaker afwisselen tussen stuur en handle bars, maar ook een extra dik stuurlint kunnen deze klachten verlichten of voorkomen. Ook handschoenen met gelpads zijn nuttig.

Pijn aan de voeten


De voeten kunnen ook een bron van ergernis zijn. Vooral brandende voeten door druk van nauwe fietsschoenen op de voetbeentjes die de zenuwvezels inklemmen. Je fietsschoen of klikpedaal aanpassen of een aangepast zooltje gebruiken biedt meestal de oplossing.

Zadelpijn


Zadelpijn, iets wat bijna elke wielrenner wel kent. Dat gaat van lichte irritatie tot pijnlijke steenpuisten en andere huidinfecties die het fietsen pijnlijk en zelfs onmogelijk kunnen maken. Een degelijk, aangepast, schoon zadel zonder harde randen is een goede start in het gevecht tegen zitvlakklachten. De breedte van het zadel is zeer belangrijk zodat de druk verdeeld wordt op de zitknobbels van het bekken, maar zelfs dan kun je nog zadelpijn krijgen. Bespaar dus zeker niet op een zeer goede fietsbroek. Daarnaast kan ook beschermende zalf en goede fietspositie helpen tegen zadelpijn.

Het belangrijk is dat je niet zelf doktertje gaat spelen. Pak deze klachten in overleg met een arts aan.


Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »