01 Feb 2024
Krachttraining @ home: de basisprincipes
Krachttraining @ home: de basisprincipes
We zien het steeds vaker en vaker: gespierde mannelijke acteurs zoals Dwayne 'The Rock' Johnson of Chris Hemsworth of vrouwelijke actrices zoals Angelina Jolie en Scarlett Johanssen met hun slanke, maar toch getrainde lichamen. Eigenschappen die tegenwoordig maar al te graag in beeld gebracht worden. Ook de opkomst van sociale media, waar ook wel eens gretig gepronkt wordt met afgetrainde lichamen, ligt mee aan de oorzaak van een maatschappelijk opgelegd lichaamsideaal. Allemaal 'zo gezegd' te bereiken via een extreem voedingsplan en intensief krachtschema, maar toch ligt de essentie van krachttraining niet in de 6-pack, platte buik, gespierde contouren of het streven naar dit maatschappelijk lichaamsideaal. De echte essentie van krachttraining ligt in het opbouwen van de belastbaarheid van het lichaam.
De essentie van krachttraining
We weten ondertussen dat de essentie van krachttraining ligt
in het opbouwen van de belastbaarheid van het lichaam. Meer nog, het in balans
brengen en houden van de belastbaarheid van het lichaam en de belasting
die we ons lichaam opleggen. Wat verstaan we nu juist onder belasting en
belastbaarheid?
- Belasting: de hoeveelheid kracht die op het lichaam inwerkt bij inspanning of het uitvoeren van bepaalde activiteiten waaronder alle dagdagelijkse, werkgerelateerde als huishoudelijke activiteiten en sportieve inspanning.
- Belastbaarheid: de hoeveelheid kracht die het lichaam aankan bij inspanning of bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten.
De benodigde balans tussen belasting en belastbaarheid wordt aan de hand van de afbeeldingen duidelijk gemaakt.
Belasting = belastbaarheid
In een ideaal scenario is de belasting op jouw lichaam in balans met wat jouw lichaam aankan. Bij een balans heb je minder kans op lichamelijke klachten, zullen klachten sneller verdwijnen of verholpen kunnen worden en kan je veranderingen beter aan.
Belasting > belastbaarheid
Door bijvoorbeeld een zware fysieke job in combinatie met een te grote stijging van jouw sportieve inspanningen in korte tijd, is de belasting op jouw lichaam veel groter dan jouw lichaam eigenlijk aankan. Hierdoor ontstaat er fysieke overbelasting en krijg je lichamelijke klachten en/of blessures.
Belasting < belastbaarheid
Door bijvoorbeeld een zittende job met een algemeen inactieve levensstijl is de fysieke belasting voor jou te laag. Hierdoor ontstaan er fysieke onderbelasting met als gevolg een verhoogd risico op aandoeningen zoals diabetes type II, depressieve klachten en hart- en vaatziekten.
Wil je extra gaan sporten zoals
starten met een start 2 run of een keer meer in de week gaan tennissen? Dan zal
de belasting op jouw lichaam toenemen. Om fysieke overbelasting te voorkomen is
het nodig om de belastbaarheid van het lichaam te trainen en zo een optimale
balans te behouden.
Het trainen van je belastbaarheid doe je d.m.v. krachttraining. Die
krachttraining kan je perfect van thuis uit doen, maar dan hou je best wel
rekening met enkele basisprincipes om dit op een juiste manier te laten verlopen.
Basisprincipes
Met deze drie basisprincipes in het achterhoofd kan je eender waar, zoals bijvoorbeeld thuis, op een effectieve en efficiënte manier aan krachttraining doen.
Specificiteit van training
Of met andere woorden: je wordt enkel beter in datgene dat je traint. Dit basisprincipe spreekt misschien voor zich, toch is het belangrijk om hier steeds bij stil te staan. Wil je bijvoorbeeld als extra sportieve inspanning gaan hardlopen, dan heb je minder baat bij het trainen van de schouderregio. De verhoogde belasting op het lichaam tijdens hardlopen ligt voornamelijk in het onderlichaam, ook stabiliteit en mobiliteit zijn bij hardlopen van belang. Volgens dit principe steek je deze onderdelen in je krachttraining om de belastbaarheid specifiek voor de bijhorende belasting te verhogen.
Overload en supercompensatie
Dit principe gaat over de zwaarte van de training, de impact ervan op ons lichaam en hoe ons lichaam hiermee omgaat.
- Overload wijst op het steeds progressief zwaarder maken van de inspanning door je lichaam steeds meer weerstand te geven in je trainingen.
- Supercompensatie wijst op het fysiek principe hoe ons lichaam omgaat met de opgelegde weerstand tijdens een krachttraining en het steeds zwaarder maken van de trainingen.
Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan een stressfactor, zoals een krachttraining, vermoeien we de spieren. Na een training heeft het lichaam een herstelperiode nodig. Tijdens deze herstelperiode versterkt het lichaam zichzelf om in de toekomst beter in staat te zijn om met diezelfde stressfactor om te gaan. Deze extra versterking van het lichaam heet men supercompensatie. Als er geen nieuwe stressfactor, ofwel een krachttraining, volgt tijdens de supercompensatie zal dit effect na verloop van tijd weggaan en zal het lichaam terugkeren naar zijn ‘beginniveau’. Voor krachttraining moet men uitgaan van onderstaande timings:
Fase 1: belasten van de spieren door een krachttraining.
Fase 2: herstelperiode van 48-72 uur
Fase 3: Supercompensatie (verhoogde belastbaarheid) vanaf 48-72 uur na de training.
Fase 4: Daling tot beginniveau 6 dagen na de laatste krachttraining.
Om de belastbaarheid continu te verhogen moeten de krachttrainingen elkaar opvolgen met minstens 2 rustdagen en maximaal 6 rustdagen ertussen. Het is hier van cruciaal belang dat binnen deze periode steeds dezelfde spiergroepen (zoals bijvoorbeeld het onderlichaam) belast worden.
Intensiteit en volume
Onder de intensiteit en volume van een krachttraining verstaan we de gewichtskeuze van de oefeningen en het aantal herhalingen en reeksen van een bepaalde oefening die we uitvoeren.
Het doel van jouw krachttraining bepaalt de vorm van krachttraining, de intensiteit en het volume. De mogelijke vormen van krachttraining zijn maximale kracht, algemene kracht, krachtuithouding en explosieve kracht. In dit artikel wordt enkel algemene kracht als mogelijke vorm van krachttrainingen behandeld.
Algemene kracht versterkt heel je
lichaam en dient als basis voor eventuele maximale spierversterking of vergroting
van het spiervolume (hypertrofie). Deze krachtvorm is ideaal voor wanneer je
start met krachttraining of voor de beginnende sporter. Het gebruikte gewicht
pas je aan zodat je voldoet aan onderstaande intensiteit en volume:
- Aantal herhalingen: 10-15 per oefening
- Rust tussen verschillende oefeningen: 1 minuut
- Aantal reeksen: 2-3
- Rust tussen reeksen: 3-5 minuten
Nu je wegwijs gemaakt bent in de essentie en basisprincipes van krachttraining weet je waarom en op welke manier je aan krachttraining kan doen.
Andere artikels lezen?
Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie
Verfrissing in je bovenkamer
Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…
Lees meerHervallen is de ergste blessure
Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…
Lees meer3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist
3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…
Lees meer