01 Feb 2024

Is nuchter trainen goed en hoe pak ik het juist aan?

Share

Is nuchter trainen goed en hoe pak ik het juist aan?

Welke impact heeft nuchter trainen op mijn trainingen, op mijn gezondheid, op mijn vetpercentage en op mijn gemoed? In vele verhalen beweren ze dat het een heilig middel is. Terwijl anderen deze graag van de baan vegen. De komende minuten zetten we graag even de feiten op een rij.  


Wat is nuchter trainen?


Nuchter trainen betekent dat we onze loop-, fiets- of andere beweegsessies aan lage glycogeenvoorwaarden aanvatten? Dit wil zeggen dat er weinig koolhydraten aanwezig zijn in het lichaam om op te teren. Je kan dus maar eerst een training nuchter laten starten van zodra je een lange tijd geen koolhydraten meer hebt ingenomen. Vanzelfsprekend vinden de meeste nuchtere trainingen voor het ontbijt plaats.

Hoe levert je lichaam een sportieve inspanning?


Voor we de werking van nuchter trainen toelichten, is het belangrijk om ook de werking van ons lichaam en zijn energievoorziening enigszins te begrijpen.    Wanneer we een inspanning leveren, hebben we energie nodig. Koolhydraten en vetten zijn hiervoor de belangrijkste leveranciers. Bij een inspanning waar ons lichaam sneller energie nodig heeft zijn koolhydraten ideaal. Koolhydraten kunnen snel afgebroken worden waardoor er snel energie vrijkomt. Wanneer de voorraad koolhydraten slinkt, zal ons lichaam op zoek gaan naar die andere voorraad, de vetten. Aangezien vetten trager worden afgebroken en langzamer energie vrijgeven, ligt het rendement hiervan veel hoger bij een inspanning aan lage intensiteit.   Er zijn twee scenario's:

A. Ik voer langdurig een inspanning uit aan hoge intensiteit

Onze koolhydratenvoorraad slinkt maar ons lichaam heeft snel energie nodig. De vrijgekomen energie uit vetten komt te traag vrij en bijgevolg gaat het lichaam eiwitten afbreken. De energielevering uit eiwitten verloopt ongeveer even snel als die van koolhydraten. Doordat de eiwitten voornamelijk gebruikt worden voor spieropbouw moeten we oppassen met dit energieleveringsproces. In dit geval spreken we over roofbouw en te intensief trainen.


B. Ik voer langdurig een inspanning uit aan lage intensiteit


 Onze koolhydratenvoorraad slinkt, maar er is iets meer tijd om de vrijgekomen energie uit vetten te gaan gebruiken. Na +/- 30 minuten – dit is een gemiddelde en is voor elk individu anders en afhankelijk van je conditie – verloopt het vetverbrandingsproces optimaal waardoor deze inspanning aan lage intensiteit langduriger kan worden volgehouden door de grote voorraad aan vetten. 

Wat gebeurt er bij nuchter trainen?

Wanneer je nuchter gaat lopen, zwemmen, fietsen of een andere actieve activiteit gaat aanvatten, zal je amper tot geen glycogeen – koolhydratenvoorraad in het lichaam – beschikbaar hebben. Hierdoor zijn we voornamelijk toegewezen tot onze vetreserves. Je vetverbranding wordt geprikkeld om sneller dan normaal efficiënt te gaan werken. Daarom is het van cruciaal belang dat nuchtere trainingen aan lage intensiteit zijn. Bovendien kunnen de sessies best korter van duur zijn met norm van maximum 60 minuten.

Wanneer we toch té intensief of te langdurig nuchter gaan sporten, kan ons lichaam ons niet tijdig genoeg van voldoende energie voorzien door de afwezigheid van koolhydraten. Dit geeft ons een zwaar gevoel in de benen en mentaal zijn we dan ook niet even fris. Ter vervanging gaat het lichaam over tot afbraak van eiwitten en laat dat nu net de bouwstenen zijn van onze spieren. 

 

Is nuchter trainen de "heilige graal" van vetverbranding?


Er bestaan veel onduidelijkheden en mythes over "nuchter trainen". Tijd om even kort orde op zaken te stellen. 

“Voor veel topatleten is nuchter trainen geen onbekend concept. Is dit dan cruciaal in mijn trainingsprogramma?”
Alles hangt af van het doel waarom we trainen en van onze persoonlijkheid. Het is een misvatting dat nuchter trainen noodzakelijk is om een beter trainingseffect te bekomen, integendeel. Topatleten passen dit toe om variatie te bekomen in het trainingsschema en soms als mentale training. Het is bewezen dat het een positief effect heeft op vetverbranding. Afhankelijk van het type sporter en het doel dat bereikt moet worden, kan dit voordelig zijn. 

“Een nuchtere training kan iedereen ten goede komen.” Alles heeft te maken met de intensiteit en omvang. Het concept van nuchter trainen wordt enkel bekeken door duursporters. De inspanning duurt langer en aan lagere intensiteit. Wanneer de vetverbranding optimaal verloopt, is er een efficiëntere energievoorziening. Van zodra iemand aan hogere intensiteit sport, denk dan aan crossfit en dergelijke, wordt er uitsluitend energie vrijgemaakt vanuit koolhydraten.


“Enkel vet verbranden? Woehoew! Ik zal snel eens een paar nuchtere loopjes in de agenda plannen. Er mag wel wat gewicht af.” 
Nee, hier spreken we ons niet over uit. Het klinkt misschien veel beter en gemakkelijker dan het is. Gewichtsverlies heeft enerzijds te maken met de balans calorie-inname en -uitgave. Doordat we aan lagere intensiteit gaan sporten gaan we minder verbruiken. Na de sessie kan het lichaam zelfs vragen naar wat meer voeding om het extra verbruik te compenseren. Anderzijds is de belangrijkste factor bij gewichtsverlies simpelweg voeding. Je moet aandachtig zijn wat je inneemt na je nuchtere sessie. Gewichtsmanagement heeft te maken met de juiste combinatie van sport en voeding.  

“Ik kan dit niet op regelmatige basis inplannen, maar wil het wel eens proberen. Hoe start ik met nuchtere sessies in te plannen?” 
Zeer traag! Als je dit nog nooit hebt gedaan, moet je eerst zien of je je ’s ochtends wel klaar voelt om het te doen. Ga de eerste keren misschien al eens wandelen op nuchtere maag of een kleine 5 – 10 minuten lopen. Nog eens herhalen: aan lage intensiteit. Bouw dit heel rustig op en probeer dit niet te compenseren om alle andere keren dat je niet kan/kon, in te halen. 

“Ik ken mezelf. Ik start heel rustig, maar automatisch begin ik sneller en sneller te gaan.” 
Lastig. Rustig trainen is niet voor iedereen een even eenvoudige opdracht. Jezelf voortdurend op attent maken en mentaal trainen is de sleutel. Neem tijdens een nuchtere sessie dan zeker een energiereep of iets anders mee mocht je een flauwte krijgen. 

Nuchter trainen in quotes

  1. “Bouw zeer traag en rustig op.”
  2. “Aan lage intensiteit en niet te lang. Anders doe je aan roofbouw.”
  3. “Je vetverbrandingsproces zal efficiënter gaan wanneer je af en toe nuchter gaat sporten. Dit is voornamelijk voordelig bij geoefende duursporters.”
  4. “Let op je voeding als je aan gewichtsmanagement wil doen.” Nuchter trainen is geen heilig middel!"
  5. “Neem een bar of een andere kleine snack mee om een eventuele flauwte tegen te gaan"

Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »