29 Mar 2023

Is het voordelig om net voor mijn beklimming gewicht te verliezen?

Share

Is het voordelig om net voor mijn beklimming gewicht te verliezen?

Auteur: Gezondheidspraktijk JIJ

Gewicht is een belangrijke factor in het wielrennen als je bergop rijdt. Er circuleren bepaalde cijfers over het ideale lichaamsgewicht voor wielrenners. Dit zijn theoretische cijfers en kunnen een verkeerd beeld geven van hoe je optimaal kan presteren. Het levert veel mensen ook stress op en uiteindelijk kunnen je prestaties er net onder lijden als je gewicht verliest.

De invloed van jouw lichaamstype


Elk lichaam is anders en het ideale gewicht en samenstelling voor optimale prestaties zal ook verschillen van persoon tot persoon. Je lichaamstype is erfelijk bepaald en daar heb je weinig invloed op. Als je eerder smal gebouwd bent, dan zal jij waarschijnlijk meer uitblinken in het klimmen dan in het sprinten. Als je breder gebouwd bent zal je waarschijnlijk nooit de beste worden in het klimmen, ook al verlies je veel gewicht, in tegendeel, dat zal waarschijnlijk je prestaties negatief beïnvloeden doordat je bijvoorbeeld veel van je spieren verliest.

Kijk in plaats van naar je gewicht eens naar je lichaamsbouw. Aanvaard daar de voor- en nadelen van. Zorg er vooral voor dat je kwalitatieve voeding inneemt en jezelf geen grote energiebeperkingen oplegt. 

Tip: Het is dus ook belangrijk om de weken voor het evenement niet extra te gaan afvallen, maar je gewicht stabiel te houden.


Welke factoren zijn nog van belang?


Er zijn ook nog veel andere factoren die je prestaties beïnvloeden:

  • techniek
  • training
  • mentale weerbaarheid
  • concentratie
  • motivatie
  • je gevoel op de dag zelf

Iemand die minder weegt, zal per definitie dus niet sneller omhoog geraken. Staar je dus niet te veel blind op je gewicht en als je toch gewicht wil verliezen, doe dat dan zeker onder begeleiding en start voldoende lang voor de dag van het evenement.

Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »