22 Mar 2023

Is fruitsap of frisdrank geschikt als energiedrank tijdens het sporten? (video)

Share

Fruitsap en frisdrank

Auteur: Gezondheidspraktijk JIJ


Is fruitsap of frisdrank geschikt als energiedrank tijdens het sporten?

Fruitsap, cola of andere frisdranken zijn over het algemeen niet geschikt tijdens het sporten. De concentratie koolhydraten is heel hoog waardoor de opname van deze dranken heel langzaam verloopt. Tijdens het sporten is het interessanter als de opname sneller verloopt.

Wat is een hypertone drank?

Als de concentratie koolhydraten in een drank hoger is dan 8 g per 100 ml dan noemen we dat een hypertone drank. Fruitsap en frisdranken zijn hypertone dranken. 

Zitten er voldoende elektrolyten in fruitsap of frisdrank?

Het antwoord is ‘neen’. Er zit bijna geen Natrium in. Dat is ook een reden waarom het minder geschikt is voor tijdens het sporten. Want als je gaat zweten heb je niet alleen vocht nodig, maar ook elektrolyten en dat zijn kalium, magnesium, maar vooral natrium. Natrium is de belangrijkste. 

Wanneer kan een hypertone drank wel nuttig zijn?

Een hypertone sportdrank kan wél nuttig zijn als je een lange training doet bij heel koud weer. Als je amper zweet zal je minder moeten drinken, maar zal je wel veel koolhydraten nodig hebben. Dan kan een hypertone drank dus wel. Het kan ook dienen na een training om koolhydraten terug aan te vullen. 

Let wel op, hypertone dranken kunnen maaglast veroorzaken tijdens het sporten en bij frisdrank kan het koolzuurgas ook voor ongemakken zorgen. Een isotone sportdrank zal dan waarschijnlijk een betere keuze zijn. 

Conclusie

In de meeste gevallen, als het niet heel koud is, drink je beter water. Tenminste in het geval dat de inspanning kort is. Want bij langere inspanningen is een isotone sportdrank het meest geschikt.

Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »