22 Mar 2023

Ik verdraag niet zo goed gels en sportdranken, wat nu? (video)

Share

Ik verdraag niet zo goed gels en sportdranken, wat nu?

Auteur: Gezondheidspraktijk JIJSommige mensen krijgen last van gels of sportdranken of vinden ze simpelweg vies of vinden het moeilijk om die binnen te krijgen. Als je last krijgt van je maag of darmen na het innemen van een gel of sportdrank, kijk je best eerst naar de hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt en inneemt tijdens het sporten. 

Hoeveel koolhydraten kan ons lichaam opnemen?

Je lichaam kan maar maximum 90g koolhydraten per uur opnemen. Als je meer koolhydraten inneemt, dan kan dat klachten veroorzaken in je maag of darmen. 

Geef je lichaam tijd om te wennen aan de koolhydraatinname

Ben je niet gewoon om koolhydraten in te nemen tijdens een training, dan kan het nuttig zijn om dit eerst op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met 30 g koolhydraten per uur en bouw dat verder op. Kijk ook naar het soort koolhydraten dat je inneemt. Deze producten kunnen sneller last geven:

  • producten die rijk zijn aan fructose
  • producten met een heel hoge concentratie aan koolhydraten zoals hypertone sportdranken

Spelen met smaken van gels en sportdranken

Als je moeite hebt met gels of sportdranken binnen te krijgen, ga dan eerst eens op zoek naar een gel of drank met een iets neutralere smaak. Er zit nu eenmaal heel veel verschil op smaken of probeer eens een ander merk. 

Tip: als de inspanning niet langer duurt dan 2,5 uur, dan kan je ook druivensuiker nemen of natuurlijke voedingsmiddelen als je maag dat verdraagt zoals gedroogd fruit, een banaan of wit brood met honing. 

Spelen met de textuur van gels en sportdranken

Wat gels betreft, kan je ook kiezen voor drink gels wat ook wel liquid of aqua gels genoemd wordt, afhankelijk van het merk. Dat zijn minder geconcentreerde gels. De hoeveelheid is iets meer dan gewone gels, maar ze zijn niet mierzoet en ze zijn vloeibaarder. 

Er bestaan ook energiegels en -dranken met een dikkere consistentie en heel neutrale smaak. Dat kan ook een optie zijn. 

Tip: experimenteer vooral genoeg vooraf en probeer zeker niets nieuw uit op de dag zelf waarop je je prestatie moet neerzetten.

Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »