29 Nov 2023

Hoe voorkom ik maagdarmklachten tijdens het sporten? (video)

Share

Hoe voorkom ik maagdarmklachten tijdens het sporten?

Auteur: Gezondheidspraktijk JIJ


De kans is groot dat jij hier ook al eens last van gehad hebt want heel veel sporters hebben tijdens hun fysieke inspanning last van maag- en darmklachten. Helaas is het niet altijd simpel te achterhalen wat de precieze oorzaak daarvan is. Bepaalde voedingsmiddelen of dranken kunnen klachten veroorzaken, maar ook stress, de intensiteit van de inspanning, de omgevingstemperatuur, de schokbeweging tijdens het sporten of hormonale factoren kunnen een rol spelen. 

Wat ook de oorzaak is, het gevolg ervan is in ieder geval dat de maaglediging vertraagt tijdens het sporten, waardoor je in deze regio last kan krijgen. Vertering is tijdens het sporten geen prioriteit voor je lichaam omdat het voldoende bloed naar de spieren moet sturen.

Wat kunnen we voor en tijdens het sporten doen om maag- en darmklachten te vermijden?

  • Vermijd voor de inspanning voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet, eiwitten en vezels. Dus dingen als volkorenbrood en volkoren pasta, havermout, fruit en groenten kan je beter vooraf vermijden.
  • Eet liever licht verteerbare voedingsmiddelen zoals wit brood, witte pasta en witte rijst, confituur, honing, luikse siroop, peperkoek, mager vlees of magere vis, magere kaas 
  • Vermijd gasvormende voedingsmiddelen zoals peulvruchten, kolen, rauwkost, ajuinen, selder, champignons, paprika, zure appels, rode bessen en citrusvruchten.
  • Let ook op met zure voedingsmiddelen zoals tomatensauzen, scherpe kruiden, zure augurken, mosterd.
  • Eet ook niet te kort voor de inspanning. Eet je laatste hoofdmaaltijd zeker 2 tot 4 uur voor de inspanning. 1,5 uur tot 1 uur voordien kan je nog iets klein eten. Op de dag van het evenement, wanneer je stress hebt, verleng je die tijd best.
  • Neem je tijd voor je maaltijd en kauw voldoende.
  • Drink tijdens de inspanning regelmatig kleine hoeveelheden. Elke 15 minuten is een goede maatstaf.
  • Vermijd koolzuurhoudende dranken voor en tijdens de inspanning. En uiteraard is alcohol uit den boze.
  • Let op dat je niet té veel koolhydraten eet tijdens het sporten. Je lichaam kan namelijk maar 90 g koolhydraten per uur opnemen. Als je meer opneemt, dan kan dat maag- of darmklachten veroorzaken. Voor sommige mensen kan die 90g ook al te veel zijn. Je kan dat wel trainen door stilaan op te bouwen door te beginnen met bijvoorbeeld 30g koolhydraten/uur.

In ieder geval, experimenteer hier systematisch mee zodat je weet wat voor jou werkt. En ga ook zeker niets nieuw testen op de dag van je prestatie.

Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »