29 Mar 2023

Hoe bereid ik me voor op de beklimming van de Mont Ventoux?

Share

Hoe bereid ik me voor op de beklimming van de Mont Ventoux?

Auteur: Decca ambassadeur Bert De BackerAls we in België een heuvel of een bergje tegenkomen, hebben we vaak de neiging om die zo snel mogelijk te willen overwinnen. Dat gaan we op de Mont Ventoux best niet doen! 


Wat is er belangrijk?


Zoek je eigen tempo vanaf de voet van de klim. De beklimming van de Mont Ventoux is een voortdurende inspanning van gemiddeld 2u. Je probeert dit best op een aerobe manier te doen. Dat wil zeggen dat je veel zuurstof nodig hebt en je probeert het verzuren van de spieren te vermijden, zeker toch tijdens het eerste uur.

Hoe doe je dit?

 

Kies hiervoor een tempo waarbij je vlot kan praten. Als je nog kan praten zonder uit adem te geraken met de mensen om je heen tijdens het fietsen, dan wil dat zeggen dat je aeroob bezig bent en dat je goed zit. 

Waar let je nog op?


Als je klimt zal de krachtfactor een pak belangrijker zijn om je vermogen bergop te leveren. Vermogen is kracht (hoe hard je op de pedalen duwt) x de snelheid van de omwentelingen. Als je vlak fietst, doe je veel omwentelingen met minder kracht. Daar zal je dus een lange tijd (1,5 tot 2u) heel veel kracht moeten leveren. 

Hier in België hebben we geen bergen van twee uur maar we hebben wel polders met heel veel wind. Dus wat kan je doen? Een stukje tegenwind, tandje groter en je al op de Mont Ventoux wagen! 


Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »