29 Nov 2023
Het nut van een medische screening (video)
Het nut van een medische screening
In dit kort filmpje legt dokter Geert Meese uit wanneer en waarom je best een medische screening ondergaat om je sportieve uitdaging op een medisch verantwoorde manier tot een goed einde te brengen.
Op welke manier komen we nu het best voorbereid aan de start van onze sportieve uitdaging?
Hiervoor moeten we terugvallen op de medische wereld en ons laten screenen aan de hand van een preventief sportmedisch onderzoek. Het laten uitvoeren van een preventief sportmedisch onderzoek is in de meeste gevallen géén verplichting voor je aan je sportieve uitdaging start. Ben jij een beginnende sporters (mensen die weinig ervaring hebben) of heb jij tijdens het sporten ooit klachten gekregen zoals duizeligheid of hartkloppingen? Dan lijkt het Dr Geert Meese toch aangewezen en veilig om een medisch contact te leggen met een huisarts en een preventief sportmedische onderzoek te ondergaan
Hoe weet ik zeker of voor mij een preventief sportmedisch onderzoek nodig is?
Op deze website, een samenwerking tussen vereniging
van Sport- en Keuringsartsen, Gezond Sporten Vlaanderen, sport.vlaanderen en de
Vlaamse minister van Sport, kun je vragen beantwoorden over je gezondheid en de
sport die je beoefent of wilt beoefenen. De vragenlijst invullen duurt ongeveer
5 tot 10 minuten, kan je perfect zelf van thuis uit invullen en is zowel voor
niet-professionele competitiesporters gemaakt als voor de ontspannings- -of
gezondheidssporter.
Na het verzenden van je antwoorden kom je te weten of een medisch onderzoek in jouw geval niet nodig (groen licht), nuttig (oranje licht) of net wel nodig (rood licht) is.
Een medisch onderzoek kan voor mij nuttig zijn of is nodig. Wat moet ik dan juist verwachten?
Het onderzoek gaat over het hele lichaam: het hart, de longen, de spieren en gewrichten, de stand van de ledematen, de zintuigen, het zenuwstelsel, lengte en gewicht, lichaamssamenstelling enz. Bij bepaalde leeftijdsgroepen wordt een hartfilmpje (EKG) gemaakt. De arts gaat ook na of je een verhoogd risico op een of andere blessure hebt, afhankelijk van de sport die je hebt gekozen. In functie van die resultaten beslist de huisarts of je eventueel moet doorgestuurd worden naar een hartspecialist of dat het voor jou veilig is om te starten aan de sportieve uitdaging.
Wat bij afwijkende resultaten, moet je dan per direct stoppen met sporten?
Nee, hoor. Dit gebeurt slechts zelden of nooit. Het onderzoek dient vooral om een medisch advies op te leveren dat jou in staat stelt zo gezond mogelijk te sporten. Je arts kan je ook raad geven om bepaalde blessures te vermijden. Na het onderzoek krijg je een verslag, sportadvies op maat en eventueel oefeningen mee naar huis.
In andere gevallen kan het zijn dat je huisarts een probleem vaststelt dat gespecialiseerd onderzoek vergt. Zo kan je huisarts je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een hartspecialist. Die zal opnieuw een aantal onderzoeken uitvoeren. Een EKG zal waarschijnlijk herhaald worden en er zal een echo van het hart genomen worden. Dat is een technisch onderzoek waarbij de werking van het hart wordt bekeken; het pompen van het hart, het werken van de hartkleppen
Moet je tijdens het onderzoek meteen een inspanningstest doen?
Nee, in eerste instantie moet je hiervoor geschikt bevonden zijn tijdens het sportmedisch onderzoek en kan je op een later moment een inspanningstest plannen. Een inspanningstest is een fysieke test waarbij er jou als sporter een toenemende belasting opgelegd gaat worden. Daaruit worden een aantal gegevens verzameld die dan later kunnen leiden tot een heel gericht advies om je sport zo veilig mogelijk te laten verlopen.
Kan jouw huisarts dit onderzoek doen?
Elke huisarts kan en mag een sportmedisch onderzoek doen.
Wij vatten alles nog eens voor jou samen in een overzicht.
Een sportmedisch onderzoek zal jou een persoonlijk medisch advies opleven om zo gezond mogelijk te kunnen sporten. Bovendien zal je arts je raad kunnen geven op vlak van blessure preventie.
Ga na of een sportmedisch onderzoek voor jou nuttig is via de website van sportkeuring.be.
Een sportmedisch onderzoek gaat over het hele lichaam. Een bijkomende inspanningstest kan je later nog extra ondernemen. Na het krijgen van een sportmedische keuring start je dus volledig gerust aan je sportieve uitdagingen en kan je volledig focussen op het fysieke aspect.
Info via Gezond Sporten Vlaanderen, Sportkeuring.be en Dr Geert Meese.
Andere artikels lezen?
Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie
De beste podcasts over wielrennen
Of je nu zelf elke zondag kilometers peddelt of gewoon graag kijkt naar anderen die zich aan wielrennen (en zweten) wagen……
Lees meerOp zoek naar de juiste wandelschoenen
Op zoek naar de juiste wandelschoenen Auteur: Sporta Beweeg Meer “Goh, neem maar iets mee.” Dit is een bekende oneliner…
Lees meerSporters lezen het voedingsetiket
Sporters lezen het voedingsetiket Auteur: Gezondheidspraktijk JIJIs een voedingsetiket voor jou een groot mysterie of weet…
Lees meer