13 Apr 2023

Het drielagensysteem: welke kledij draag ik best tijdens mijn wandeltocht? (video)

Share

Het drielagensysteem: welke kledij draag ik best tijdens mijn wandeltocht?

Auteur: Wandelpunt


Christophe Deblaere neemt je mee op pad en dat met de juiste wandelkledij.

Het drielagensysteem

Wandelkledij bestaat uit drie lagen: de basislaag, de isolatie- of tussenlaag en de buitenlaag.

De basislaag

We beginnen met de basislaag. Dit is de laag die je direct op je lichaam draagt.

In de zomer is zo'n basislaag heel eenvoudig en bestaat de laag uit een short en een T-shirt. Als T-shirt neem je best een synthetisch shirt en geen katoenen T-shirt omdat katoen niet droogt. Dus als je zweet en nat wordt, dan ga je met een katoenen T-shirt heel de tijd nat blijven.

Is het wat frisser zoals in het voorseizoen of in de winter kan je als basislaag ook thermisch ondergoed dragen. Draag dan bijvoorbeeld merinowol, dat is een heel warm product dat het zweet transpireert en je toch al van een basiswarmte voorziet. 

De isolatie- of tussenlaag

Bovenop de basislaag draag je een tussenlaag. Deze isolatielaag zorgt ervoor dat je warm blijft. Voor een goede isolatielaag zou je kunnen kiezen voor een merinowollen trui of je kan kiezen voor een fleece trui. Beide truien houden je goed warm. Bovendien is fleece een pak goedkoper, heel licht om te dragen en isoleert het zeer goed.

De isolatie- of tussenlaag is iets specialer dan de andere twee lagen want deze laag kan uit meerdere kleding stukken bovenop elkaar bestaan. In principe draag je zoveel tussenlagen als je wil. Het is zelfs aangeraden om meerdere dunne truien over elkaar te dragen dan één dikke trui. Waarom? Dan kan je kiezen hoeveel lagen je aantrekt en dus ook hoe warm je het precies wil hebben. 

De buitenlaag

De derde en laatste laag is de buitenlaag. Deze laag beschermt je tegen regen en sneeuw.

Ze bestaat uit een regenjas (bijvoorbeeld een goretex jas). Goretex is een laminaat dat ervoor zorgt dat je zweet afgevoerd wordt waardoor je droog blijft, maar tegelijkertijd ook geen waterdruppels binnenlaat zodat je door de regen toch niet nat wordt. Goretex laminaat is vrij stijf materiaal en daarom is de jas ook stijf om te dragen, ook wel een hardshell genoemd. Een alternatief is een softshell. Dat is een trui die licht waterafstotend is waarbij je bij een klein beetje regen toch droog blijft. Een softshell is veel soepeler en lichter om te drogen. Als het echt hard regent heb je wel een hardshell nodig om droog te blijven.

Minstens even belangrijk als de regenjas is de regenbroek. Want het water drupt van je jas op je broek en als je geen regenbroek aanhebt, dan word je toch nog nat. Erger nog, het water loopt langs je broekspijpen tot in je schoenen en je krijgt natte voeten. 


Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »