12 Apr 2024

Hervallen is de ergste blessure

Share

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessureWat te doen na een blessure?

Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk te starten met een revalidatietraject. Dit kan onder begeleiding van een sportarts of kinesisttherapeut. Daarnaast zal de sportarts samen met jou proberen nagaan wat de oorzaak van de blessure is. Naast gewoon pech met een valpartij kan dit ook andere verborgen redenen hebben:

Waarom start je best meteen aan het revalidatieproject?


Een revalidatie en kennis over de aanleiding van de blessure lost het probleem op én verkleint ook het risico dat de blessure terugkomt.

Dat is echt essentieel want hervallen is zowel lichamelijk als mentaal extra zwaar voor een sporter. Dat wil je dus absoluut vermijden. Door de oefeningen te doen die je worden voorgeschreven, maak je de weefsels sterker dan ze vóór de blessure waren!


 Hoe lang moet ik revalideren voor ik terug mijn sport kan uitoefenen?

Het is belangrijk in het herstel dat je jezelf genoeg tijd gunt alvorens je de draad van vroeger weer opneemt. Revalidatieoefeningen uitvoeren is nog wat anders dan weer normaal kunnen trainen of opnieuw deelnemen aan belastende wedstrijden.

 Wat als je te snel weer begint met je sport uit te oefenen?

Sporters zijn het vaak niet, maar toch wees je best geduldig en volg je het advies van je dokter of kinesisttherapeut strikt op! Te snel weer beginnen verhoogt natuurlijk de kans op herval en het wordt steeds lastiger om volledig te herstellen.

Tip: het is niet omdat je geen pijn meer hebt of je geen bewegingsbeperking meer hebt dat je volledig klaar bent om terug op je niveau te spelen. Volg steeds het advies van je dokter of kinesisttherapeut op.

Revalidatie is voor vele kinderen een moeilijk gegeven. Ze zijn vaak nog minder geduldig dan volwassenen. Maar met een goede communicatie tussen de arts/kine en de trainer, eventueel via een beknopt schriftelijk advies om een deel van de revalidatie in de club uit te voeren, naar de wedstrijden gaan kijken, is het perfect mogelijk een kind het gevoel te geven dat hij of zij er terug bijhoort.

Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

Van flitsend naar fluitend: met de fiets naar het werk

Van flitsend naar fluitend: met de fiets naar het werk.Een nieuwe dag, een nieuwe kans om met een opgeladen batterij je…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »