13 Apr 2023

Fietsonderhoud: hoe onderhoud ik mijn fiets zelf? (video)

Share

Fietsonderhoud: hoe onderhoud ik mijn fiets zelf?

Auteur: WestfitWat heb je nodig voor je fietsonderhoud?

  • Bikecleaner
  • Kettingreiniger
  • Kettingwax


Hoe ga je te werk?

Allereerst mix je warm water en bikecleaner in een emmer waarmee je de hele fiets kuist. Vervolgens spoel je je fiets goed af met water om hem daarna volledig af te drogen. Laat zeker ook je ketting goed drogen. Dat is het allerbelangrijkste! 

Als de ketting heel vuil is, wanneer ze vol vuil smeer hangt en niet meer mooi zilver is, kunnen we een kettingreiniger gebruiken. Spoel na gebruik je ketting ook altijd goed met water en laat het goed drogen. 

Het belangrijkste is de aandrijving. Dit zijn je ketting en je derailleurwieltjes. Deze moet je ten allen tijde zo olievrij en smeervrij mogelijk houden. Na het verwijderen van het vuile smeer, wax je ze terug in. Zo blijft je aandrijving zeker goed.  

Het verschil tussen kettingolie en wax 

Het verschil is dat wax een betere prestatie geeft en de ketting properder houdt terwijl olie de ketting nat en vuil maakt. 

Tip: let er vooral goed op dat wanneer je de ketting bijvoorbeeld met een spuitbus smeert, dat je altijd op de ketting spuit. Wanneer er olie op de remschijf komt, is de remkracht volledig weg en zal je niet meer krachtig kunnen remmen in een afdaling.


Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »