10 Apr 2024

Een portie focus aub

Share

Een portie focus aub

Oké. Ik weet eindelijk waar ik naartoe wil werken. Maar dat is wel echt nog ver weg. Als ik dat maar volhou, want hoe ik er nu voorsta… Het zal heel moeilijk worden, want over een maand ben ik op vakantie en kan ik niet verder trainen. Hmm, dan moet ik daarna waarschijnlijk opnieuw beginnen. Al die moeite voor niets. Misschien moet ik toch maar later beginnen of is het niet haalbaar?


Aaah dat hoofd van ons. Het is zo goed in afwegen, excuses vinden en uitstellen. Als we op ons hoofd zouden moeten vertrouwen, zou er van veel gezonde voornemens weinig in huis komen. Honderden experts schreven al boeken vol over hoe je een verandering in je gedrag naar een gewoonte kan omzetten. Het blijkt een ongelooflijke uitdaging te zijn.

Waarom is veranderen toch zo moeilijk?

 1. Als je net begint met trainen zal je snel vooruitgang boeken en zien, maar na verloop van tijd en hoe hoger je niveau zal de vooruitgang minder snel zichtbaar zijn. De vreugde bij de eerste successen vervagen naarmate je je lichamelijk plateau bereikt. Dit proces is van nature niet ideaal om de motivatie hoog te houden.
 2. We leven in een maatschappij waarbij er zoveel prikkels onze aandacht vragen. De aantrekkingskracht van deze stimuli zijn veel sterker dan onze goede voornemens. Verleidingen als snelle suikers en schermen bieden immers allemaal een instant beloning, terwijl we bij goede voornemens veel langer moeten wachten om iets te merken.
 3. Daarnaast is er ook een mythe rond wilskracht ontstaan als heilige graal voor gedragsverandering die helaas vaak tegengestelde effecten heeft. Discipline is niet eindeloos vol te houden waardoor vele mensen zich gefaald voelen en opgeven.

Hoe kan het anders?

In wat volgt delen we enkele suggesties die je kunnen helpen je focus op lange termijn te behouden richting jouw sportieve doelen.

1. Sta stil bij je identiteit

Wat

Stel dat je 10 km lopen als doel stelt voor dit jaar. Ok, dan weet je al wat je wil bereiken.

Hoe

Vervolgens moet je stilstaan bij hoe je dat wil bereiken. We hopen dat 'een gezond en realistisch opgebouwd trainingsschema' het antwoord mag zijn.

Waarom

Met enkel de wat en hoe missen we nog iets. Al te vaak focussen mensen louter op wat ze willen bereiken. Een item die ze willen schrappen van de bucket list. Dit zegt echter nog niets over waarom je al deze inspanningen in godsnaam zou willen doen. Als een doel past bij wie jij als persoon wil zijn, blijft de focus sterker behouden op lange termijn en sijpelt het breder door in je gehele leven.

 • Misschien wil je iemand zijn die zorg draagt voor zijn lichaam.
 • Misschien wil je een ouder zijn die het goede voorbeeld geeft. 
 • Misschien wil je een energiek persoon zijn.


Allemaal mogelijke antwoorden op waarom je zou willen trainen voor een groter doel. Merk op dat in deze gevallen je ongetwijfeld op vele andere domeinen van je leven impact gevoeld hebt – ook wanneer je het doel van de 10 km niet zou halen. Zorg dragen voor het lichaam, een goede ouder zijn en energiek zijn kan immers op zoveel manieren.


2. Maak er een gewoonte van


De focus ligt vaak snel op de grote doelen veraf. Het loont meer om eerst werk te maken van het creëren van een gewoonte die je dagelijks kan stellen en als basis kan gebruiken om te werken naar grotere doelen. Laten we een identiteitsdoel nemen zoals in de paragraaf hierboven, vb “Ik wil iemand zijn die dagelijks beweegt”. Om gewoontes vorm te geven beginnen we best klein. In zijn boek ‘Atomic Habits’ geeft auteur James Clear vier regels om nieuwe gewoontes aan te leren:

 • Maak het zichtbaar: zet sportschoenen in het zicht, hang een foto van een favoriet beweegmoment aan de koelkast (bv. een finisherfoto) …
 • Maak het makkelijk: leg sportkleren de dag voordien klaar bovenop je gewone outfit, creëer een playlist van workoutvideos waardoor je niet telkens hoeft te zoeken …
 • Maak het aanlokkelijk: zie sport en beweging ook echt als me-time of plan het in met een vriend(in) om te kunnen bijpraten, zet je op de hometrainer terwijl je je favoriete serie afspeelt …
 • Maak het belonend: gun jezelf een (gezonde) beloning na het sporten, hou progressie of je ‘streak’ (aantal opeenvolgde keren dat je iets doet) bij waardoor je de voldoening hebt van iets af te vinken …


Wanneer je er in slaagt om van beweging een dagelijkse gewoonte te maken, is de stap naar vaker meer doen des te kleiner.

3. Open leerdoelen


Veel mensen zijn al vertrouwd met het stellen van slimme doelen volgens het SMART-principe: (specifiek, meetbaar, actiegericht, realistisch & tijdsgebonden). Deze helpen sporters gericht toe te werken naar resultaten.

Als recreatieve sporter loont het evenwel om daarnaast ook meer open leerdoelen te hebben die gericht zijn op bijleren en ontdekken.

 • Welke techniek kan je beter onder de knie krijgen?
 • Hoe voelt het om op dat tijdstip van de dag te sporten? 
 • Welke route of type ondergrond ligt me meer?


Zo voed je elke dag de nodige nieuwsgierigheid om vooruit te willen blijven gaan en hoef je jezelf niet af te breken als iets eens niet goed lukt van de eerste keer.

Onthoud dat consistentie niet hoeft te betekenen dat je elke dag het ‘juiste’ gedrag stelt en bijvoorbeeld nooit een training mag overslaan. Consistentie kan ook betekenen dat je steeds vooruit blijft gaan in jouw gewenste richting. Ook wanneer dat pad heen en weer lijkt te slingeren.

Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »