11 Apr 2024

De snelste en duurzaamste manier naar meer kilometers

Share

De snelste en duurzaamste manier naar meer kilometers

Auteur: Bart Raes


Je zou bovenstaande titel waarschijnlijk niet letterlijk typen in een google search. Maar geef toe, we herkennen ons er allemaal wel wat in. Hoe kan ik zo snel mogelijk beter worden? Dat is vaak de primaire gedachte. En dan vergelijken we natuurlijk ook nog graag met anderen. Want liefst worden we beter dan de buurman of buurvrouw die meetraint…of beter dan mijn ploegmaatje/tegenstander. Wat zij kunnen, moet ik toch ook kunnen.

Zoeken naar de snelste weg 

Als we eerlijk zijn, dan zoeken we vooral naar de ‘snelste’ weg om beter te worden. Dat aspect ‘duurzaamheid’ is niet tastbaar genoeg en staat in de weg van de snelheid waarmee we beter willen worden, we weten dat zelf. We denken wel eens van ‘Oh ja, zonder blessures natuurlijk’, maar dat is vaak niet meer dan een bijkomende, vervliegende gedachte. Want “komaan, het moet vooruit gaan. Ik moet toch al niet beginnen twijfelen van bij de start.

Veranderingen kosten tijd


Meer kilometers afleggen betekent in de eerste plaats meer uithouding trainen. Laat dat nu net een aspect van ons prestatievermogen zijn dat tijd nodig heeft om te ontwikkelen. Het vergt heel wat anatomische en fysiologische aanpassingen van ons lichaam. Deze zijn nodig om in de eerste plaats onze spieren van voldoende zuurstof te kunnen voorzien om onze inspanning vol te houden. Zo moeten er zich longblaasjes extra ontwikkelen, spiercellen dienen groter te worden en in aantal toenemen, maar ook in de spiercellen zelf dienen aanpassingen aan de trainingsload te gebeuren.Zo moeten onder andere onze mitochondriën, wat we kunnen beschouwen als onze energiefabriekjes binnen de cellen, talrijker worden en efficiënter werken om een inspanning vol te houden. Deze veranderingen kosten tijd, meer dan dat we allemaal zouden wensen.

Tegelijk moet onze ‘structuur’ alles kunnen opvangen: spieren, pezen, gewrichten. Ook zij hebben tijd én training nodig.  Het volstaat dus niet om uitsluitend uithouding te trainen om aan meer kilometers te geraken. Correcte krachttraining zal nodig zijn om een evenwicht te kunnen houden zodat ons lichaam de vaak éénzijdige trainingsprikkels van jouw duursport (lopen/fietsen/zwemmen/…) aankan.

Laat dat nu net datgene zijn waarmee je bij de meeste uithoudingssporters niet moet afkomen. Een loper wil lopen, een zwemmer wil zwemmen. Zo is het toch?

  • Maar eens we moe beginnen te worden kunnen we onze juiste houding niet meer kunnen verzorgen.
  • Verschillende spieren nemen het over van anderen om toch nog maar vooruit te kunnen blijven gaan.

Deze compensaties zijn gevaarlijk en kunnen leiden tot pijnklachten en blessures. Een evenwichtig trainingsschema zal dus ten gepaste tijden ook krachttraining voorzien in plaats van de zoveelste uithoudingstraining. Een betere uithouding krijgen door slimme keuzes te maken in trainingsvorm, het kan!

Valkuilen van te snel trainen

Uithouding snel willen trainen heeft bovendien enkele valkuilen. Het is een contradictie op zich want:

  • Je wordt niet beter tijdens het trainen. Een training zelf brengt immers lichte schade toe aan onze spieren.
  • Je wordt beter tijdens de periode na de training én op voorwaarde dat je deze periode correct invult. Door na de training voldoende te herstellen wordt de opgelopen schade tijdelijk sterker gemaakt dan voor de training.
  • Slaag je er in om tijdens deze tijdelijke versterking een nieuwe trainingsprikkel af te werken, zal je conditie beter worden.

Je bereikt dan de veelbesproken ‘supercompensatie’.

Het belang van de juiste voorbereiding

Ook de vatbaarheid voor een trainingseffect is van belang én dat heb je zelf grotendeels in de hand. Waarom wordt de ene wel beter door een bepaalde training en de andere niet?

Is je lichaam in staat de training af te werken en op te vangen of is het te vermoeid?

Ons zenuwstelsel maakt geen onderscheid tussen fysieke en mentale vermoeidheid.

Ben je reeds moe van de dag zelf en zou je volgens jouw schema nog een zware training moeten afwerken? Doe dit dan beter niet. Neem een extra rustdag of wissel de zware training met een rustige korte inspanning. Het levert je bovendien nog extra trainingspunt voor mentale flexibiliteit. En zo zijn er nog heel wat andere vragen die we ons kunnen stellen:

  • Want wist je dat de keuze en timing van je voeding voor training ook een grote rol heeft op het trainingseffect?
  • Zo vermijd je best om eiwitrijke maaltijden/snacks te nemen voor training. Je zal bloed naar je maag laten stromen, wat minder bloed voor de spieren zal betekenen.
  • Tevens zal de vertering van die eiwitten helemaal niet vlot gebeuren.
  • Hydrateer jij correct? We verliezen immers vrij veel vocht tijdens het sporten. Dit aanvullen door middel van water aangevuld met elektrolyten die je vochtbalans regelen is een verstandige keuze!


Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist Auteur: Emma's roadmap Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »