12 Apr 2024

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

Share

3 leuke wandelroutes voor op je bucketlist

Auteur: Emma's roadmap


Als je wel vaker gaat wandelen dan heb je na een tijdje de wandelroutes in je buurt wel gezien. Dat ommetje door het bos of de weilanden verderop ken je vast al tot op de centimeter. Misschien vormt er zich dan wel een klein verlangen om wat spectaculairdere wandelroutes op te zoeken. Wat dacht je van iets meer klimmen, of eens een écht adembenemend uitzicht? Hieronder vind je drie suggesties die je alvast op je bucket list kan zetten!

De laddertjeswandeling

Misschien heb je deze wel al eens zien passeren. De laddertjeswandeling in de provincie Luxemburg is immers een van de uniekste wandelingen in België. Deze wandeling start in het dorpje Rochehaut en neemt je mee langs de oevers van de rivier Semois. Omdat het wel behoorlijk op en neer gaat, zijn er op verschillende plekken ladders geïnstalleerd. Vandaar ook de naam ‘Laddertjeswandeling’. Plezier gegarandeerd dus, alhoewel dat voor mensen met hoogtevrees dik kan tegenvallen. 

De wandeling zelf start aan de kerk van Rochehaut. Daar kan je meteen ook je auto kwijt en achteraf een goed glaasje drinken of een heerlijke garnaalkroket binnensmikkelen. Vanuit het dorp volg je route nummer 43 richting de rivier. Voor je de rivier tegenkomt krijg je wel al een waarschuwing: “af te raden aan gevoelige personen”. Dat belooft dus! Gelukkig valt de 7 km lange route nogal mee, al reken je best 2,5 tot 3 uur voor het klimmen en klauteren. Zeker als je aan de rivier nog even een pitstop maakt voor een picknick en een foto. Boven op de rotsen geniet je dan weer van een prachtig uitzicht over de vallei.
De Ninglinspo


Ook de Ninglinspo is gekend om zijn adembenemende route. Hierbij volg je de rivier Ninglinspo stroomopwaarts door loof- en naaldbossen, langs steile rotswanden en over smalle bruggetjes. Af en toe passeer je een kleine waterval en onderweg steek je talloze keren de rivier over, met of zonder behulp van een bruggetje. Dan spring je dus maar van steen tot steen.

Klimmen verzekerd! Het pad kan onderweg al eens een uitdaging vormen waarbij je je aan kettingen moet vasthouden en over rotsen klautert. Je volgt dan ook niet voor niets de rivier stroomopwaarts. Dat mag je dus heel letterlijk nemen. Tijdens de terugweg word je bovendien getrakteerd op een prachtig uitzicht over de vallei en passeer je langs de plek waar heel wat eerdere wandelaars een stapeltje stenen maakten. Een wandeling om je hart bij op te halen!

Vertrekken doe je in het gehucht Sedoz, deel van de gemeente Aywaille in de provincie Luik. Hier is een parking voorzien voor wie met de auto komt. Het is aan te raden om hier vroeg aanwezig te zijn, want zeker in de zomer is dit een populaire route! Vanaf deze plek kan je wandeling nummer 21, bewegwijzerd met de blauwe rechthoeken, volgen. Deze begeleiden je 6 km lang tot je weer terug bij het beginpunt komt.

Nu, als je een ervaren wandelaar bent wil je misschien liever een langere uitdaging. En dat kan zeker! Halverwege de wandeling, wanneer de route van de rivier afwijkt, kan je immers aansluiten op de rode ruiten die je verder meenemen langs de rivieren La Chefna en L’Amblève. Uiteindelijk kom je dan na 14.6 km terug uit bij de parking.Trôs Marets


De Trôs Marets wandelroute is nog een pareltje die te vinden is in de provincie Luik, deze vallei wordt ook wel de canyon van trôs Marets genoemd, zo waanzinnig mooi is het landschap! Eens je de rivier ziet, is het duidelijk waarom. Na jaren van erosie heeft ze werkelijk een kloof uitgehouwen in de rotsen. Deze kloof vormt dan ook de leidraad van de wandeling.


Gedurende 5,3 km volg je de blauwe rechthoeken, die starten bij restaurant Ferme Libert. Hier kan je je auto kwijt en kan je achteraf ook bekomen van de wandeling met een fris drankje. Van hieruit volg je de route door het bos, langs het water. Ook hier word je verwend met een kabbelende stroom en charmante bruggetjes. Het merendeel van de wandeling is echter een ruw pad, met af en toe wat modder en een uitstekende boomwortel. Stevige wandelschoenen zijn dan ook zeker een must!


Hoewel ik Trôs Marets zeker even mooi klasseer als de Laddertjeswandeling of de Ninglinspo, is deze route veel minder bekend. Een voordeel dus als je liever wat rustigere paden bewandelt. De eerste twee wandelingen zijn daarom aan te raden buiten de schoolvakanties en weekenden om, maar wel bij mooi weer. Wanneer de paden glibberig worden wil je immers niet boven aan een rots staan. Tip: in de herfst zorgen deze wandelingen voor een prachtig kleurenpalet aan indrukken!

Ik hoop dat deze wandelingen je genoeg inspiratie geven om er op uit te trekken! Zet ze zeker op je bucketlist, maar zoek ook verder. Deze drie routes zijn namelijk niet de enige wandelingen die op je bucketlist mogen komen. Wat verder zoeken en je komt er nog heel wat tegen!


Andere artikels lezen?

Sporta Mon Ventoux helpt je op weg met de nodige expertise en inspiratie


Verfrissing in je bovenkamer

Verfrissing in je bovenkamer Auteur: prestatie- en gezondheidspsycholoog Cedric Arijs Heb je het gevoel dat je hoofd niet…

Hervallen is de ergste blessure

Bij de sportarts: hervallen is de ergste blessure Wat te doen na een blessure? Na een blessure is het goed om zo snel mogelijk…

Van flitsend naar fluitend: met de fiets naar het werk

Van flitsend naar fluitend: met de fiets naar het werk.Een nieuwe dag, een nieuwe kans om met een opgeladen batterij je…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »